• RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Twitter updates

No public Twitter messages.

Popular Posts

Jeftine avionske kar

Često me ljudi pitaju da ju pojasnim kako to ja ...

Prednosti i strahovi

Brojna poduzeća i obrtnici shvatili su kako je unosno ulagati ...

Kako od jedne kune s

Teska vremena mili narode, i svi nekako jedva sklopimo taj ...

Kako uštedjeti i mi

1. Kontrola Prvi savjet kojega se možete pridržavati je svakako imati ...

Zašto je Marija Lug

Do današnje objave u Politika Plus, Mariju Lugarić mediji su ...

Skijanje je sport kojega su Hrvati uvijek voljeli, makar tako govore stari znalci koji su se još 1894., vjerovali ili ne počeli skijati na padinama Medvednice. Povijest skijanja u Zagrebu, ali i u Hrvatskoj započeo je Franjo Bučar, vrativši se pun dojmova i praktičnih iskustava sa studijskog boravka u Stockholmu,te je osnovao sekciju za skijanje. Ubrzo nakon osnivanja članovi nove sportske sekcije još te zime održavaju prvi skijaški tečajevi i skijaške ture u Maksimiru, na obroncima Medvednice i Samoborskom gorju. Tako je sve počelo, da ne pomislite da su Hrvati počeli skijati radi novih trendova i uspjeha Janice i Ivice. Istina je dapače, da smo otkada su Kostelići počeli nizati medalje oko vrata, svi poželjeli zakopčati pancerice, privezati skije i spustiti se niz planinu.

Unatoč krizi i besarici i ove godine skija oko 350 000 Hrvata

Skijanje je daleko od jeftinog sporta, dapače skupo je, itekako skupo. Ako se odlučite poći na skijanje ,a nikada do sada niste bili, morate kupiti ili posuditi skijaško odijelo (skafander), nepropusne čizme, kvalitetne rukavice i kapu, te skijaške naočale. Do pancerica niste ni došli – 100€. Ako ne mislite kupovati opremu, najam pancerica i skija na europskim skijalištima stoji od 25€ na dalje, zavisi trebate li rekreativnu, polurekreativnu ili profesionalnu opremu. Kod nas su nešto povoljniji, i na samom skijalištu i dolje u gradu cijena je ista, 150 kuna za najam skija, pancerica i štapova.

Ono što još morate platiti s odlaskom na skijanje jeste noćenje, hrana i ski pass. Skijaški aranžmani najčešće su polupansioni, koji uključuju doručak i večeru, iz vrlo jednostavnog razloga, cijeli dan je rezerviran za skijanje. Skijališta se u pravilu otvaraju u 8 sati ,a zatvaraju u 16 sati.  No, vi ćete sigurno u tome periodu ogladniti i promrznuti, te ćete morati neke sitne eure rezervirati za čaj, kavicu ili grah na skijalištu.

Gdje skijati?

Skijanje u Austriji mnogo je više od samoga sporta. Skijanje je tamo način života, tradicija i nacionalni sport. U Italiji ima nešto manje snijega i skijaša, ali su cijene nešto povoljnije, a skijališta uređena do savršenstva.  Žičare su najmodernije i odlično ih održavaju. Kod njih ćete definitivno piti najbolju kavu i vino. U Francuskoj možete birati doslovno što Vas je volja. Francuska raspolaže sa 8000 kilometara skijaških staza raspoređenih na 300 skijališta. Ono što upotpunjuje francusku ponudu je široka gastronomska ponuda i noćna zabava. Svakako se preporučuje mladima i onima koji ne misle samo skijati. Za kraj nama najbliža Slovenija. Ona je najidealnija za obitelji s malom djecom, i zimovanje za sve one kojima nije samo do skijanja. Autocestom je sada spojeno gotovo sve, tako da se možete uputiti na jednodnevni izlet na Bled ili Bohinj.

Hrvati su krenuli na skijališta, a najviše posjećuju Italiju i Austriju. U prvom novogodišnjem tjednu, koji je ujedno i najskuplji skijaški termin, na skijališta se uputilo oko 150.000 Hrvata. Neki izvori kažu da Hrvati na skijanju potroše i do 50 milijuna €. Ne čudi toliko ta brojka, kada bih Vam nastavila nabrajati da dnevno apartmanski smještaj u gradiću sa skijalištem stoji 100-500 € bez hrane. Ski pass je najskuplja stavka. Ovisno kakav uzimate, za jedan sat, dva, četiri, poludnevni ili dnevni, trodnevni ili tjedni. Okvirna cijena za obitelj na Slovenskim skijalištima je 80€ dnevno.

Na snježnim padinama popularnih skijališta Alta Badije, Cortine i Kronplatza najjeftiniji sedmodnevni paketi stoje 2000 kuna. S dodatnim troškovima, četveročlana obitelj teško može proći bez dvadesetak tisuća kuna. Ostali termini nešto su jeftiniji, no od njih Hrvati odustaju jer nastoje ići na odmor za vrijeme školskih praznika.

A što je s recesijom?

Očito recesija Hrvate nije omela previše, no ja nudim jednostavnije rješenje. Ako ne za obitelji, možda za studentske džepove željne skijanja.

Sljeme, je kratak i jasan odgovor. Može Platak, ako Vam je bliži.

Iskusna sam skijašica, sa desetogodišnjim iskustvom. Prošloga vikenda sam po prvi puta skijala na Sljemenu, i moram priznati da sam se oduševila, i to baš svime. Sada više i ne pomišljam krenuti negdje preko granice. Snijega na Sljemenu ima, prirodnog i umjetnog.

INFORMACIJE O SKIJALIŠTU

02. 02. 2011.

naziv staze start cilj vis. razlika duljina težina status
BIJELA LIVADA 80 m 400 m lagana
BIJELI SPUST 220 m 1000 m lagana
CRVENI SPUST 300 m 950 m teška
ZELENI SPUST 100 m 400 m srednje teška
PLAVI SPUST 300 m 1400 m srednje teška

Staze su lijepo uređene, te se na njima može učiti, ali i dobro naskijati i umoriti. Mislim dovoljno o stazi govori da su na njoj svjetski prvaci naučili svoje prve skijaške korake, te da se na njoj voze dvije trke svjetskog skijaškog kupa, ne treba više ništa dodavati. Velikih gužva na hrvatskim skijalištima nema. To je također po meni veliki plus, jer stvano ne volim kada platim poludnevnu kartu, a dvije trećine vremena provedem čekajući u redu za žičaru. Osoblje je puno ljubaznije. Također, ono što Austrijanci ni Slovenci, još uvijek ne mogu skriti jeste da im sve to već malo ide „na živce“. Kod nas su „stričeki“ na skijalištima bili toliko ljubazni, da moram priznati, nikada nisam tako što od skijališta očekivala, a ni blizu doživila. I za kraj najbitnije, cijena je upola jeftinija. Poludnevna vikend karta za Sljeme stoji 60 kuna, a za cijeli dan 100 kn. Preko tjedna je to još jeftinije. Do skijališta će Vas odvesti bus saokretišta Mihaljevac, koji vozi svakih sat vremena. On će Vas dovesti 200 metara od izlaska sa trosjedežnice. Ukoliko imate studentski pokaz transport do skijaške staze Vas neće koštati ništa, ako nemate pokaz onda samo 11 kuna. Vožnja traje 30 minuta, a od Trga bana Jelačića do skijališta biti će Vam potrebno otprilike 50 minuta do 1 sat. Za hranu također ne morate brinuti, grah s kobasicom na skijalištu košta 20 kuna, a mi smo bili te sreće da se u subotu dijelio, pa nismo platile ništa. Također, dijelila se i kava i čaj, što vjerujem da na europskim skijalištima nećete doživjeti. Najskuplja stavka smještaj, ukoliko studirate u Zagrebu, onda ste potpuno oslobođeni te brige, a ako želite prenoćiti na Medvednici informirajte se o planinarskim kućama Tomislavov dom, Runolist, Snježna kraljica, Stara lugarnica i dr. Ima ih dosta, i uvijek u njima ima mjesta.  Najbitnije od svega, ono što se ne može kupiti je vrijeme.Vrijeme je ispitnih rokova, a Vi bi baš skijali,hm?!

Zato imate skijalište u gradu, pa stignete skijati cijelo prije podne, odmoriti se, i navečer u svome kutku učiti. Kada položite ispit, za nekoliko dana, opet se nagraditi novom dozom adrenalina. Više za to ne morate odvajati 7 dana „godišnjeg“, te novac za skupi smještaj, ski pass i hranu.

Ako Vam život nudi snijeg, iskoristi taj gušt, i SKIJAAAJ!

Sretno!

Be Sociable, Share!