• RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Twitter updates

No public Twitter messages.

Popular Posts

Jeftine avionske kar

Često me ljudi pitaju da ju pojasnim kako to ja ...

Prednosti i strahovi

Brojna poduzeća i obrtnici shvatili su kako je unosno ulagati ...

Kako od jedne kune s

Teska vremena mili narode, i svi nekako jedva sklopimo taj ...

Kako uštedjeti i mi

1. Kontrola Prvi savjet kojega se možete pridržavati je svakako imati ...

Zašto je Marija Lug

Do današnje objave u Politika Plus, Mariju Lugarić mediji su ...

Premijerka Jadranka Kosor u Vinkovcima otvorila je zatvoreno dvoransko plivalište Lenije, projekt vrijedan 45 milijuna kuna. Novoizgrađeni kompleks zatvorenih bazena prostire se na 5.019 „kvadrata“ u sportsko-rekreacijskom parku Lenije. Gradonačelnik se u odijelu okupao, skočivši pritom salto – vijest koja je obišla Hrvatsku,a snimak sve hrvatske televizije.


Svaki od gradonačelnika dođe nekako do svojih 5 minuta televizijskog programa, Kerum svojim izjavama, Bandić puzeći po snijegu u čarapama, pa je očito i dr. Karlić pročitao jednostavni recept kako dobiti svoje sekunde televizijskog programa i simpatije stotine portala. I čestitam mu na tome, uspjelo je!

Sada cijela Hrvatska zna da Vinkovci imaju zatvorene bazene, i gradonačelnika koji je spreman uništiti odijelu povodom jedne takve prigode, i ne samo to?! Pitam ja Vas što bi bilo da moj brat ili otac ode na bilo koji zatvoreni bazen, i skoči unutra u odijelu? Kao prvo vjerovatno ih ne bih smatrali sasvim normalnim, zatim bi platili kaznu za takav “ulet”, a onda bi se isti taj bazen trebao podvrgnuti čišćenju i izmijeni vode, jer tko zna što je sve zajedno sa tim odijelom uneseno u bazen i kako je promjenjena kakvoća vode za kupanje. Nisam provjerila je li nakon gradonačelnikova skoka bazenska voda zaista promijenjena, i koliko nas je njegov skok u startu koštao?

Prateći trag novca, došla sam do tipične hrvatske računice:

45 milijuna kuna – koštao je zatvoreni bazen Lenije

19 zaposlenih

Godišnje održavanje – 4 milijuna kuna __________________________________________________________________

Da bi isplatilo održavanje 4 milijuna podijelimo sa 365 dana = 10 958 kuna dnevno

4 milijuna podijeljeno na 12 mjeseci = 333 333 kuna mjesečno

Uz potojeću cijenu ulaznica od 30 kuna, za podmirenje osnovnih troškova bila bi potrebna svakodnevna posjeta od 366 kupača.

*Neću se dalje baviti svim povlaštenim ulaznicama koje su manje od 30 kuna, npr. studentske, umirovljeničke, dječje i ulaznice za invalide.

** Neću ni ulaziti u to koliko će mjesečnih i godišnjih karata platiti za svoje zaposlenike i namještenike isti taj Grad i Županija, od istih tih poreznih obveznika.

Gradnju je u cijelosti financirao grad Vinkovci proračunskim sredstvima i izdavanjem gradskih obveznika.

Ovaj bazenski kompleks može primiti 680 osoba, a hoće li biti svakoga dana polu pun, ili poluprazan, prosudite sami. Po mome mišljenju, ovaj je bazen – financijska utopija, iz kojeg god pogleda to pokušali sagledati. Ovim projektom glasovi su se počeli ubirati još u rujnu, 2007. godine, kada je projekt spomenut prvi puta, i obećan za ljeto 2008. No, ajde nećemo se na to vraćati kada smo ga dobili pred Božić 2010., sa tri mjeseca kašnjenja zbog pucanja na krovu. Kakva je kvaliteta konačnog proizvoda? Dobili smo 25-metarski plivački bazen i tri manja za djecu i relaksaciju. Bazen predviđen za plivače dužine je 25 metara, širine 17 metara, koji će staklenom stijenkom biti odvojen od bazena za neplivače površine 270 četvornih metara. Plivački bazen, dimenzijama ne odgovara niti jednom bazenskom sportu, te se u njemu samo može trenirati, a ne mogu održavati natjecanja, jer nedostaje, i dubina i jedna staza. Zašto? Vjerovatno se pitate i Vi.. Naime, vaterpolo se igra u pravokutnom bazenu najčešćih dimenzija 33x25m, minimalne dubine 1,8 m pa nemamo ni bazen koji zadovoljava ovaj kriterij. Prema standardima FINE, preuzetim na stranicama Hrvatskog plivačkog saveza, Vinkovački bazen dimenzijama ne odgovara niti za jedno plivačko natjecanje.

Zašto? Ne vjerujem da je ikome poznato. Konačni proizvod je mjesto za bućkanje i plivuckanje, i iskreno se nadam da će biti dovoljno onih koji su zainteresiranih za takve aktivnosti.

Be Sociable, Share!