• RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin

Twitter updates

No public Twitter messages.

Popular Posts

Jeftine avionske kar

Često me ljudi pitaju da ju pojasnim kako to ja ...

Prednosti i strahovi

Brojna poduzeća i obrtnici shvatili su kako je unosno ulagati ...

Kako od jedne kune s

Teska vremena mili narode, i svi nekako jedva sklopimo taj ...

Kako uštedjeti i mi

1. Kontrola Prvi savjet kojega se možete pridržavati je svakako imati ...

Zašto je Marija Lug

Do današnje objave u Politika Plus, Mariju Lugarić mediji su ...

U Hrvatskoj se i dalje nastoje prešutiti stvarne relevantne brojke. Do jučer smo čekali kako bi se Zavod za zapošljavanje ohrabrio i objavio broj nezaposlenih u siječnju 2011., i to nije jedini slučaj. Otkriveni Registar Hrvatskih branitelja, doduše nepotpun, pokazao nam je, kako se teško podaci mogu držati u tajnosti i skrovitosti, i da uz napredak i razvoj raznih vrsta tehnologije, uz mali broj klikova sve može izaći na vidjelo. Na popis će se potrošiti predviđena sredstva koja iznose oko 175 milijuna kuna.

Zašto strah?
Meni najzanimljivije pitanje, o kojemu za sada nitko ne progovara, su područja od posebne državne skrbi (u daljnjem tekstu PPDS).
PPDS prema podacima Popisa 2001, uključujući izdvojena naselja, ukupno ima 679.657 stanovnika. Radi usporedbe dan je broj stanovnika na ovim područjima prema Popisu 1991, dok Hrvatska nije imala današnji koncept klasifikacije područja prema stupnju razvitka.

Trend na PPDS-u u dubokom je nesrazmjeru sa ostatkom zemlje. Prema Popisu 2001. stanovništvo PPDS-a čini 15,3% ukupnog stanovništva RH, a koliko će biti prema podacima iz 2011. to ćemo znati u prvom tjednu lipnja.

Čega smo sve oslobođeni ako živimo na PPDS-u:

 • prvenstveno povećava se osobni odbitak, to znači da osobni odbitak nije 1800 kn, nego 3840 kn u prvoj skupini P1, 3200 kn u skupini P2, i u brdsko-planinskim područjima 2400 kn. Osobni odbitak je neoporezivi dio primitka nakon odbijanja doprinosa (za obavezno mirovinko osiguranje).
 • pri kupnji nekretnina na PPDS (ukoliko nekretnina ostane u vlasništvu minimum 10 godina), tada ste oslobođeni poreza na promet nekretnina, naravno ukoliko je nekretnina namjenjena stanovanju.
 • postoje porezne povlastice ostvaruju firme prijavljane na PPDS-u, možete ih pročitati na linku članak 20.-24. Cijeli je niz povlastica, određen za period do 2017. godine. Kako se u Hrvatskoj često razmišlja na način, zašto ne iskoristiti rupu u zakonu, ukoliko ona postoji, onda nerijetka praksa postaje da „zagrebačke firme“ bivaju prijavljene u jednom takvom neoporezivom stanu u Vukovaru, na području bez prireza (koji u Zagrebu iznosi 18%) Dovoljno je samo da „gazda“ ima prijavljeno prebivalište u Vukovaru, i može koristiti sve povlastice, tko će ga ikada kod nas pitati za prebivalište?! Možda ga doduše nakon deset godina (od popisa do popisa) ne zateknu na toj adresi, ukoliko se dogodi u nekoliko navrata, ali za to penalizacija iznosi 800-1300 kn, što je ništa u odnosu na sve ušteđeno prije. Osim toga, i to se vrlo lako može izbjeći, tako da pošalju ispunjeni upitnik Popisa, koji se može naći na stranicama dzs.hr
 • osim toga brojni su poticaji koji se ostvaruju prijavom na jedno takvo područje. Školarci i studenti koji žive na PPDS-u ne plaćaju prijevoz, primaju stipendije, i ostvaruju niz drugih povlastica.

Isplati se biti PPDS? Sankcije ne postoje, ili ja ne znam da postoje. Nadležni za nadzor o prebivalištu i boravištu je MUP, a toliko koliko o tome brinu pokazuje nam članak 16. Zakona o prebivalištu i boravištu, koji je na stranicama MUP-a još uvijek izražen u dinarima, a potvrdio ga je Ustavni sud 19. siječnja 2000. godine.

Fiktivni stanovnici i birači
U Vukovarsko-srijemskoj županiji,većina općina je pod područjem od posebne državne skrbi. Pitanje svih pitanja je koliko je zapravo stanovnika u Vukovaru? “Mi s veseljem dočekujemo ovaj popis stanovništva jer se na prethodnim izborima pokazao veliki broj nelogičnosti, a mnogi su „navodno“ prebivalište u Vukovaru  koristili prema „potrebi“. Novi popis bit će nadamo se pravo „ogledalo“ stanja u našem gradu“, ističe Tomislav Čorak, zadužen za protokol i odnose s javnošću u Gradu Vukovaru. Prema popisu stanovništa od 2001. u Vukovaru je  živjelo 31.670. Službeno Vukovar ima oko 32.000 stanovnika, a prava brojka se kreće oko 25 000. Na nekim adresama u Vukovaru, živi čak 50 ljudi. Neki “Vukovarci” u Vukovaru stvarno žive, drugi žive u BiH, treći u Srbiji, četvrti negdje u Hrvatskoj , a peti u bijelom svijetu. Na popisu birača grada Vukovara, koji je posebno bio aktualan u ovim danima pred izbore za Gradsko vijeće, nalazi se 32.711 birača. Birači fiktivno prijavljuju prebivalište, a zapravo žive negdje drugdje i izvan Hrvatske. Sve to prolazi najblaže rečeno, uz blagoslov državnih organa.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, u kojoj je to najčešća praksa, poznato mi je da nerijetko prijavu na PPDS prebivalište, koriste “zaposlenici države”, dakle djelatnici u školama, djelatnici Grada i Županije,pročelnici, načelnici, namještenici svih ministarstava, MUP-a, MZOŠ, financija, uprave, pravosuđa, koliko god to kontradiktorno bilo. I ne samo oni, nego svi članovi njihovih obitelji. Svakoga mjeseca uredno uzimaju novac za prijevoz, koriste sve povlastice i odbitke na račun iste te države, koja grca u dugovima, i za koju ti “dušebrižnici” na najnižim razinama „skrbe“, a da pritom žive u drugim općinama i gradovima.

Zakon o prebivalištu i boravištu, koji ova ili ona Vlada mora mijenjati, a Popis stanovništva će dati uvid u stanje, ukoliko i on ne bude lažiran. Što će se i hoće li njime promjeniti, još ne znamo, vrijeme će pokazati. Neke općine su se oporavile od posljedica rata, dapače danas cvatu, a i dalje su PPDS? Hoće li se neki dijelovi PPDS-a ukinuti? Koliko će se glasova u izbornoj godini time dobiti,ili izgubiti?
Porezne obveznike najviše zanima, na što se troše njihovi novci, možda je ovo samo odgovor njima.
Dragi građani,
za sada znamo da se i ovom trenutku višestruko krade, a dug Republike Hrvatske povećava.
Hvala na tome, svima koji sudjeluju!

Be Sociable, Share!

  One Response so far.

  1. […] This post was mentioned on Twitter by mrenic, mrenic. mrenic said: Tko se traba bojati Popisa stanovništva 2011.? http://goo.gl/keiIw @Vlada_RH […]