• RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Twitter updates

No public Twitter messages.

Popular Posts

Jeftine avionske kar

Često me ljudi pitaju da ju pojasnim kako to ja ...

Prednosti i strahovi

Brojna poduzeća i obrtnici shvatili su kako je unosno ulagati ...

Kako od jedne kune s

Teska vremena mili narode, i svi nekako jedva sklopimo taj ...

Kako uštedjeti i mi

1. Kontrola Prvi savjet kojega se možete pridržavati je svakako imati ...

Zašto je Marija Lug

Do današnje objave u Politika Plus, Mariju Lugarić mediji su ...

Televizija je i dalje najprikladniji medij putem kojega oglašivači na tržištu marketinške poruke direktno ili indirektno upućuju prema djeci. Crtani filmovi i video igre postali su forma za prikazivanje oglasa, te se u njima često prikriveno oglašavanje kojega niti roditelji nisu svjesni. Djeca i mladi su najčešće prvi kupci novih tehnologija i digitalnih uređaja. Oglašivači pritom koriste njihovu usmjerenost kako bi oglasom doprli u njihove domove, a prikrivenim oglašavanjem sakrili namjeru oglasa. Iako prikriveno oglašavanje nije dozvoljeno u dječjem televizijskom programu, i trebalo bi biti jasno odvojena promidžbena poruka i televizijski sadržaj, često se s njim susrećemo.

Za vrijeme gledanja crtanih filmova djeca se često puta poistovjećuju sa likovima, a gledanje omiljenog crtića znaju ponavljati na desetke puta. Stoga prikriveni oglasi imaju puno više izgleda izazvati empatiju, suosjećanje i poistovjećivanje kod djece, dok se informativni oglasi percipiraju na sasvim drugačiji način. Dokazano je da je efekt veći jer dijete nesvjesno prima podatak i to jače utječe na njega.

Najnoviji i trenutno najgledaniji crtani film trenutno su  „Štrumfovi 2“. Film je izdan u produkciji Sony Entertainment Inc., i obiluje prikrivenim oglašavanjem. U fokusu se nalazi Sony Experia Z tablet uz kojega Gargamel sastavlja svoj čarobni napitak. Gotovo svi ljudski likovi u filmu imaju neki od Sony Experia mobilnih telefona.

gargamel

 

Ovo je primjer najnoviji primjer za koji još ne možemo potvrditi da je polučio rezultate za kompaniju.

Jedan od prvih primjera skrivenog oglašavanja na američkom medijskom prostoru je crtani film «Mornar Popaj» (1929), koji promovira špinat kao zdravu hranu, koja jača mišiće. Nakon prve godine emitiranja ovog crtanog filma prodaja špinata u SAD-u porasla je za čak 30%.

No, ozbiljno su se prema potencijalu skrivene reklame oglašivači, mediji i

popeye

analitičari počeli odnositi tek nakon još 20 godina, pod utjecajem filma «E.T.» Stevena Spilberga, koji je proslavio slatkiše Reese`s Pieces tvrtke Hershey`s. Naime, malo stvorenje kad bi slijedio trag, slijedio je trag ovih bombona, čija se prodaja tada povećala za 65%.

reese

Tri su glavna momenta koje oglašivači koriste prilikom ovoga tipa oglašavanja:

1. Pozornost – djeca vole provoditi vrijeme uz televiziju i fokusirana prate sadržaj koji im se nudi

2. Ponavljanje – u dječjem programu glazba, pokreti, dinamika i zvučni efekti često se ponavljaju kako bi animirali male gledatelje i potakli ih na sudjelovanje

3. Poznati likovi – djeca se brže vezuju uz poznata lica i likove, koji postaju potom glasnogovornici određenog proizvoda. Tako ćemo Štrumfove, Spužvu Boba, Hello Kitty i ostale likove iz crtanih filmova često pronaći na dječjoj odjeći i obući, školskom priboru, pa sve do prehrambenih proizvoda.

 

Video igre također obiluju oglasima koji su namijenjeni najmlađima, češće dječacima nego djevojčicama. U video igrama u kojima je sport u fokusu, npr. nogomet, hokej i sl. oglašivači jednako zakupljuju oglasni prostor kao na stadionu u stvarnosti. Kompanije sa brzom hranom McDonald’s, Burger King and Pizza Hut oglašavale su se na ovaj način. Popularna video igra među djevojčicama bila je neopets.com čija je misija odgajati virtualne ljubimce. Djeca su u igri trebala kupovati hranu npr. Oreo kekse, kako bi njima hranili virtualnog ljubimca.

 

Iako je televizija još uvijek dominantna platforma za oglašavanje, mnogo je novih načina kojim se putem online medija i filma dopire do djece i tinejdžera.

Objavljeno: 18.9.2013. na Djeca medija

Be Sociable, Share!