• RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Twitter updates

No public Twitter messages.

Popular Posts

Jeftine avionske kar

Često me ljudi pitaju da ju pojasnim kako to ja ...

Prednosti i strahovi

Brojna poduzeća i obrtnici shvatili su kako je unosno ulagati ...

Kako od jedne kune s

Teska vremena mili narode, i svi nekako jedva sklopimo taj ...

Kako uštedjeti i mi

1. Kontrola Prvi savjet kojega se možete pridržavati je svakako imati ...

Zašto je Marija Lug

Do današnje objave u Politika Plus, Mariju Lugarić mediji su ...

Teško je sa malo riječi opisati trinaestodnevno putovanje iz snova. Genova, Barcelona, Madrid, Lisabon, Sintra, Fatima, Porto, Toledo gradovi su kroz koje smo proletili i ostavili mali dio sebe, a puno veći ponijeli sa sobom.

Portugal je država koja graniči samo sa Španjolskom i Atlanskim oceanom. Ime Portugal dolazi od riječi Portus Cale što znači „Lijepa luka“. Morski utjecaj se osjeti posebno u klimi. Ove godine, Portugalci su bili posebno razočarani sa lošom sezonom, jer su temperature bile i do deset stupnjeva niže od prosječnih srpanjskih, što je i nas „mediterance“, iznenadilo kada smo s temperatura zraka oko 40 C°, došli na njihovih maksimalno 28 C°. Glavni grad Lisabon (portugalski: Lisboa [lišboa]) , s oko 570.000 stanovnika najveći je grad Portugala. Na samom dolasku u Lisabon, mogle bi vas iznenaditi dvije stvari. Jedna je kip Isusa Krista koji je reprodukcija onoga iz Rio de Janeira, a druga je most preko rijeke Tejo, koji je također reprodukcija onoga u San Franciscu.

No, Lisabon nije grad reproukcija, daleko od toga. Osnovali su ga Feničani kao utvrdu, a glavni grad je još od 13. stoljeća. 1755. godine grad je stradao u snažnom potresu, a zatim ponovno izgrađen u skladu s zamislima Marquês de Pombal-a. Ovaj potres je bio zaista nešto veliko u portugalskoj povijesti, i njega će vam sigurno često spominjati svi lokalni vodiči.

Centar Lisabona, Baixa, isprepleten je nizom brdovitih uličica, između kojih visinske razlike znaju biti doista velike. Taj problem portugalci riješili su izgradnjom brojnih uspinjača i dizala. Moja preporuka vam je sjesti u tramvaj br. 28 i provozati se jedan krug oko Baixe. Vožnja portugalskim tramvajem biti će vam jedan poseban doživljaj, uvjeriti ćete se na licu mjesta zašto.

Kad ste već u centru nikako ne bi smjeli propustiti gradsku utvrdu Castelo de São Jorge koja se izdiže nad centrom grada na visini od 110 m. Osim doživljaja same utvrde, nezaboravan je pogled koji se prostire na rijeku Tejo, mostove, Atlantski ocean i naravno cijeli Lisabon.

portugal

Ipak,zaštitni znak Lisabona je Elevador de Santa Justa, gradska uspinjača, koju je projektirao poznati francuski arhitekt Eiffel, a spaja Donji grad (Baixa) s Gornjim gradom poznatijim kao Bairro Alto. To je stariji dio grada, malo prljav, ali sa velikim brojem mjesta za noćne izlaske, galerijama, trgovinama i dobrim restoranima u kojima se pjeva Fado.

Fado je tipična portugalska glazba, melakoličnoga ugođaja. Izvodi se uz gitarsku pratnju, a tekstovi opisuju težnju i ljubav prema nekome tko je jako daleko. Portugalci to objašnjavaju riječju „Saudade“ što bi značilo, mješavina tuge, boli, sreće i ljubavi. U novijoj povijesti su ga pjevale žene portugalskih mornara dok su oni plovili oceanom. Postoje dvije vrste fada – fado iz Lisabona i iz Coimbre. Lisabonski fado bio je prvenstveno popularna glazba, obično ga izvode žene, dok je fado iz Coimbre imao više literarno obilježje i obično su ga izvodili muškarci. Ako ste na Bairro Altu, a želite poslušati Fado, na pravome ste mjestu. Samo se pripremite da ćete za taj doživljaj sigurno morati izdvojiti minimalno 20 €, doći puno ranije kako bi uhvatili mjesto u jednom od fado klubova, i ondje morati i večerati.

Belem je po meni najljepši dio Lisabona. U njemu se nalazila poznata luka koja je branila grad s mora. Danas se ondje nalazi Betlehemska Tvrđava ili Torre De Belem, koja je simbol Portugala i nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine. Ukoliko ste u ovom dijelu grada nikako nemojte propustiti obilazak Jeronimskog samostana (Mosteiro Dos Jeronimos) i pomorskog muzeja koji se nalazi u sklopu njega. A za oko će vam sigurno zapeti i Spomenik otkrićima (Padrao Dos Descobrimentos). To je spomenik koji su Portugalci podignuli svim najznačajnijim ličnostima iz njihove povijesti. Nedaleko odavdje vam se nalazi na prvi pogled obična prodavaonica, no kad uđete unutra dobijete sasvim drugu sliku. Radi se o prodavaonici tradicionalnih portugalskih kolačića Pasteis de Belem, koji se proizvode od 1837. godine na ovoj lokaciji. Dnevno ih se ispeče na stotine, i svejedno su i dalje nezasitni. Kad bih znala što se u njima točno nalazi, otkrila bih vam, ali to jednostavno morate probati. Cijena jednoga kolačića je 0,90 €, i moja vam je preporuka, čim uhvatite konobara, odmah naručite dva jer nisu veliki, a jako će vam se svidjeti.

U sjevero-istočnom dijelu grada, nekih 30 minuta vožnje autobusom od centra nalazi se EXPO (oni izgovaraju ežpo). Lisabon je 1998. bio grad domaćin Svjetske izložbe EXPO, a nakon svjetske izložbe pretvoren u poslovni kvart. U ovom suvremenom dijelu grada nalazi drugi po veličini shoping centar u Europi. Ukoliko imate isplanirani shoping, svakako dođite kupovati u centar Vasco da Gama, jer ćete naći apsolutno sve što vas zanima, i cijene su povoljnije nego u centru grada. On vam se nalazi na zadnjoj stanici metroa, u ovome smjeru. Ono što na Expo-u, nikako ne smijete propustiti je akvarij, najveći u Europi ,a drugi po veličini u svijetu,zasigurno poseban doživljaj za svakoga. Nedaleko od akvarija nalazi se žičara, koja će vas voziti paralelno s rijekom Tejo i pružati pogled na cijeli EXPO i 11 km dug most Vasco da Gama.

Ukoliko ste na duže vrijeme u Lisabonu, svakako trebate otići u Sintru, Cascais, Porto ina Cabo da Roca sto je najzapadniji rt Europe. Transport u Portugalu je jako dobro razvijen, i dosta povoljan. Do sva tri ova gradića potrebno vam je 20-30 minuta vlakom, a karte nisu skuplje od 2-3 €. Što se javnog gradskog prijevoza tiče možete si kupiti turistički pass (na 24 ili 48 sati), i voziti se javnim gradskim prijevozom koliko vas je volja. Puno sigurnija i brža opcija je taxi. On je u Portugalu zaista povoljan. Naša je sreća bila što nismo bili smješteni daleko od centra, tako da nas je do samoga centra taxi izašao, oko 3 €. Taksisti su ljubazni, i čak vas znaju pričekati pred trgovinom, kako ne bi dva puta plaćali start. Kada računate da je start taxi-ja 2 €,i da se njime povezu 4 osobe, to je zaista ništa. Vožnja tramvajem se naplaćuje 1,30 €, bez obzira vozili se jednu stanicu ili tri kruga, ali provjereno tramvaj neće krenuti dok ne kupite kartu.

Portugalci su ljubazni i svatko ti želi pomoći, mada engleski većina ne govori. No, puno više drže i cijene turista od Španjolaca. Hrana u Portugalu nije tako strašno skupa, kao i svagdje skuplja je u restoranima u centru, ali i tamo jeste skupa, ali ne pretjerano. Najčešće ćete za ponudu dobiti bakalar na tisuće načina, ili druge morske plodove. Jesti autohtonu hranu je preporučljivo, pa sam se služeći se tom preporukom jako pozitivno iznenadila u neka jela iz mora i način na koji ih spravljaju. Dok ste u Portugalu preporučljivo bi bilo piti njihova domaća vina. Vina su im izvrsna, a cijene nisu strašne. Dobila sam osjećaj, da je njihovo i najjeftinije vino, jako dobro. Ono bez čega u Portugal ne idite je otvarač za boce, a ono bez čega se iz Portugala ne vraćajte je boca domaćeg Porta. Sretan put!

Opisi putovanja na kojima sam bila i gradova koje sam posjetila
Be Sociable, Share!