• RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Twitter updates

No public Twitter messages.

Popular Posts

Jeftine avionske kar

Često me ljudi pitaju da ju pojasnim kako to ja ...

Prednosti i strahovi

Brojna poduzeća i obrtnici shvatili su kako je unosno ulagati ...

Kako od jedne kune s

Teska vremena mili narode, i svi nekako jedva sklopimo taj ...

Kako uštedjeti i mi

1. Kontrola Prvi savjet kojega se možete pridržavati je svakako imati ...

Zašto je Marija Lug

Do današnje objave u Politika Plus, Mariju Lugarić mediji su ...

Večerašnji mirni prosvjed u Zagrebu, završio je paljenjem triju zastava HDZ-ove, SDP-ove i zastave Europske unije. Prosvjednici su došli i do sjedišta HSS-a u Zvonimirovoj, no na zgradi zastave, već nije bilo. Ne možemo znati bi li u suprotnom i ona gorila? No, možemo predvidjeti sankcije koje će snositi počinitelji za ovo djelo. Paljenje zastave je tužan i primitivan čin, po meni. Mislim da se primjenjuje u stanjima krajnjega očaja i destruktivnog raspoloženja. Uglavnom se pod pojmom paljenje zastava misli na nacionalne zastave. Palila se tako i hrvatska i srpska, i američka, britanska, izraelska, imam osjećaj da nema više te, koja nije gorila, a svakome građaninu zemlje je njegova najviše sveta. Taj postupak je sankcionirano kaznenim zakonom.

KAZNENI ZAKON RH “Narodne novine” br. 110/97

Povreda ugleda Republike Hrvatske

Članak 151.

Tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu, hrvatski narod ili etničke i nacionalne zajednice ili manjine koje žive u Republici Hrvatskoj,

kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA KAZNENOG ZAKONA (NN 111/03)

Članak 55.

Iza članka 151. dodaje se naziv i članak 151.a koji glase:

Veličanje fašističkih, nacističkih i drugih totalitarnih država i ideologija ili promicanje rasizma i ksenofobije

Članak 151.a

(1) Tko proizvodi, prodaje, uvozi ili izvozi, putem računalnog sustava ili na drugi način čini dostupnim javnosti ili u tom cilju posjeduje u većim količinama promidžbeni materijal kojim se veličaju fašističke, nacističke ili druge totalitarne države, organizacije ili ideologije koje zagovaraju, promiču ili potiču mržnju, diskriminaciju ili nasilje prema bilo kojem pojedincu ili skupini na temelju razlike u rasi, boji kože, spolu, seksualnoj orijentaciji, nacionalnom ili etničkom podrijetlu, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju.

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.


No, što u slučaju kada se pali zastava stranke ili europske zajednice?

Do sada nisam upoznata da je netko palio zastavu SDP-a. HDZ-ovu zastavu je palio Filip Glavaš, sin Branimira Glavaša i drugi članovi Glavaševe stranke u Osijeku (svibanj, 2009. godine). Protiv tih je upućen optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja protiv javnog reda i mira,a Filipa nitko nije priveo. Zbog paljenja zastave privođeni su navijači na utakmicama, vojnici, prosvjednici, demonstranti, pa i performeri. Priča o paljenju zastave je česta tema, i te stvari se ne događaju, tako rijetko kako se u prvi mah čini.

Ono što za što mislim da se  u ovom konkretnom slučaju može učiniti jeste da se prosvjednike osudi za otuđivanje i uništavanje imovine.

Da su donijeli svoju zastavu, možda bi bilo drugačije. Zastava Europske unije, simbol zajednice europskih zemalja, također je zapaljena večeras.

Pravo Europske unije utemeljeno je na ugovorima (Ugovorom o EU i Ugovorom o uspostavi Europske zajednice) te Lisabonskim ugovorom koji je ratificiran tek 1.12.2009. godine. Tim povodom palile su se zastave diljem Europske unije, u Velikoj Britaniji, Poljskoj, Grčkoj i drugdje. Parola koja je pratila prosvjede je bila We are state!

Vjerojatno većini nije poznato, no za paljenje zastave Europske unije ne postoje sankcije. Zakonodavstvo EU se ogradilo od paljenja zastave samim Lisabosnkim ugovorom. Kako? EU se na početku željela ograditi od bilo kakvog poistovjećivanja sa simbolima. Smatrali su da je područje na kojemu su europske zemlje, već bilo stigmatizirano u prošlim vremenima, simbolima, zastavama i znakovljem (kukasti križ, srp i čekić, zvijezda s pet krakova…), te su se ogradili od daljnjih poistovjećivanja sa tim povijesnim razdobljima. Tako da nisu zaštili svoje simbole, zastavu, himnu i euro (€).

Za sada iz medija znamo samo da je policija potvrdila da su palitelji zastava snimljeni te da će biti uhićeni i procesuirani.

U Sloveniji su vojnike za paljenje hrvatske zastave osudili na tri godine zatvora,a koliko će i kako biti osuđeni hrvatski prosvjednici za paljenje zastava stranaka, znaju samo suci Prekršajnog suda u Zagrebu.

Be Sociable, Share!