• RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin

Twitter updates

No public Twitter messages.

Popular Posts

Jeftine avionske kar

Često me ljudi pitaju da ju pojasnim kako to ja ...

Prednosti i strahovi

Brojna poduzeća i obrtnici shvatili su kako je unosno ulagati ...

Kako od jedne kune s

Teska vremena mili narode, i svi nekako jedva sklopimo taj ...

Kako uštedjeti i mi

1. Kontrola Prvi savjet kojega se možete pridržavati je svakako imati ...

Zašto je Marija Lug

Do današnje objave u Politika Plus, Mariju Lugarić mediji su ...

1. Kontrola
Prvi savjet kojega se možete pridržavati je svakako imati pod kontrolom vlastitu potršnju. Niti jedan ventil nije bolji od onoga koji si sami izradite. Na svakoga tko Vam pokuša uvesti bilo kakav remen oko Vašega novčanika ćete loše reagirati. Onda je najbolje, da vi koji prihod stvarate, te iste troškove i srežete.

Prijedlog za djelovanje: Djelovati možeš u jednostavnoj excel tablici. Za početak dovoljno je popisati stalne i obavezne troškove života koje imate, dakle kolone struja, voda, grijanje, stanoservis, telefon, mobitel… Potrebna je još jednostavna formula, i znati ćete koliko je novaca potrebno, da bi bili na nuli sa obavezni troškovima. Ono što ostane, ako ostane, su sredstva koja ostavljaju prostor za uživanje.

2. Samoupravljanje
Ukoliko ste u poziciji da imate svoju kunu, nastojte iskoristiti priliku njome pametno upraviti. Vjerovatno Vam je puna kapa loših uprava i sistema upravljanja, te nepotrebnih birokratskih troškova. Ovo je prilika gdje ste sam svoj ministar financija.
3. Dugovi
Ako ste već zaglibili u dugove, opomene, ovrhe i pozajmice kod prijatelja, vrijeme je da s tim prestanete. Novac je dug, a dug samo stvara novi dug. Što budete dublje tonuli u dugovima, teže ćete se iskopati, tj. nikada se nećete iskopati. Vrijeme je da donesete odluku da je to konačni kraj, i popišete sve kojima ste dužni. Usmjerite svu pažnju na povrat, osjećati ćete se puno bolje, nego kada uludo potrošite novac negdje usput, a da niste sigurni na što.
4. Ugasite TV
Programi koji prebacujete su loši. Veliki dio programa koji gledamo servira nam negativne vijesti, zbog kojih se osjećamo još gore, nego kad smo sjeli pred TV. Drugi aspekt su reklame i veliki oglasni prostori, koji nas pozivaju da kupujemo robu i sadržaje,te da neprestano budemo u trendu. Trendovi su skupi, i često si ih ne možemo priuštiti, što nas nepotrebno na trenutke čini nesretnima. Dokazano je da reklame utječu na nas podsvjesno, pa se nađemo u Konzumu, a da ni ne znamo zbog čega smo i po što točno došli. Došli smo ispuniti reklamnu misiju, a nije nas sigurno dovela nikakva potreba. Baš je to razlog, zašto u istom ovome trenutku trebmo isključiti televizor i uključiti mozak.
5. Odredite što je za Vas normalno
U vremenu kada male bebe u prvoj godini prepoznaju brendove, a vlada opaki konzumerizam. Važno je da ne dozvoljavamo da nam drugi postavljaju standarde funkcioniranja i utjecaja na naš pojam normalnosti. Znamo li što je za nas normalno? Normalno nije ono što je za turbozaduženu državu normalno – normalnost potrošnje, određujete sami.

Be Sociable, Share!

  3 komentara so far.

  1. Bruno_AFK napisao:

   Dodaj u naslov samo “upute za one koji ne žive na minimalcu takvi ionako ne mogu uštedjeti” :)

  2. bug napisao:

   Nije ti loš tekst. Možeš ga siguran sam još doraditi, ali vjerojatno imaš problem sa vremenom. (sudim po sebi)

   meni se čini da bi ovo bio bolji naslov: kako mirnije živjeti.

   Možda mi se samo čini :)))

   Lijep pozdrav

  3. snaša sa salaša napisao:

   pouzdano znam da ovo o čemu pišeš funkcionira. . . možda bi prije plaćanja trebalo napraviti reviziju u potrošačkoj korpi s osnovnim pitanjem “DA LI MI OVO UOPĆE ( ILI DOISTA) TREBA ” . . . možda bi nastavni tekst trebao biti : “Kako dopuniti proračun – za one koji radije rade, nego što kukaju”
   pozdrav