• RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin

Twitter updates

No public Twitter messages.

Popular Posts

Jeftine avionske kar

Često me ljudi pitaju da ju pojasnim kako to ja ...

Prednosti i strahovi

Brojna poduzeća i obrtnici shvatili su kako je unosno ulagati ...

Kako od jedne kune s

Teska vremena mili narode, i svi nekako jedva sklopimo taj ...

Kako uštedjeti i mi

1. Kontrola Prvi savjet kojega se možete pridržavati je svakako imati ...

Zašto je Marija Lug

Do današnje objave u Politika Plus, Mariju Lugarić mediji su ...

Teska vremena mili narode, i svi nekako jedva sklopimo taj kraj s krajem.
Velika vecina nas gleda kako zatvoriti onaj crveni minus, i nakon svih pokusaja objasnjavanja i razmisljanja, na kraju se predajemo i prebrzo odustajemo.
U narodu bi rekli, “razgacili se”. Zivimo u puno bolje nego nam prihodi dopustaju. Bezbroj puta sam dozivjela u inozemstvu, najbolje primjer bi navela Australiju, jer sam ipak tamo najduzi period provela, da ostanem frapirana s cinjenicama na koje oni uopce ne trose, a mi u Hrvatskoj trosimo tisuce kuna mjesecno.
Misija 1
Idemo ustedjeti 300 kn mjesecno.
Kako?

Instalirati cu skype, sebi i svojima doma, curi/decku i najboljoj frendici. Sa onima kojima najcesce komuniciram poceti cu neograniceno razgovarati za 0 kn (troskovi mikrofona u Chipoteci iznose 19 kn, zvucnike imas,za instalaciju Skype-a potrebno je 10 min, internet imas, cim si dosao do ovoga clanka) Usteda : 100 kn/mj

Popiti jutarnju kavu kod kuce
Salica kave s mlijekom u Zagrebu kosta u prosjeku 9 kn. Dokazano je da su Hrvati treci najveci kavopije u svijetu, iza Brazilaca i Turaka. Kolika kriza god bila, u najmanjem selu i najvecem gradu Hrvatske svi caffe barovi su puni (ni ogranicenje pusenja nije ih ispraznilo). Ako svakoga dana popijete samo kavu negdje u kaficu, mjesecno cete za kavu izdvojiti 270 kn. Idemo srezati to na pola, i ne piti je u kaficu svaki dan, nego svaki drugi dan. Zamisli plan, idem u kafice samo ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom U tome slucaju u dzep smo pospremili 135 kn, a 135 kn odvojili za tu posast koja nas je sve zacarala.
Usteda: 135 kn/mj

Jedan vikend u mjesecu nazvati rodbinu i dogovoriti druzenje

Vremena koja su dosla ne daju nam prostora niti za druzenje sa najboljim prijateljima i drustvom. Svi su se zavukli u svoj kutak, i nikome nije do druzenja bas. No, spisak uvijek sadrzi i one koje moras voljeti jer su tvoji, a ti njihov. Kumovi, rodbina, bake i djedovi, stricevi i rođaci, su ona populacija za koje bi trebali osjecati unutarnju potrebu da im se prvi javimo ukoliko smo mladji, te da predlozimo druzenje. Ukoliko osjecaj nije urodjen, uvijek postoji google calendar i ostali raznorazni podsjetnici, i ona subota u mjesecu kada cu sjesti za telefon i za svakoga odvojiti minutu-dvije da pitam kako su. Realno nikome danas nije lako, no kada podjelimo muku, svima ce biti lakse. Posjeta njima doma je jos jedan plus vise. Koliko god teska vremena bila, u stomaku mora biti toplo. Osiguras li se jedan vikend za rucak kojega neces morati platiti, u dzep si spremio minimalno 70 kn koje bi ostavio u Konzumu, a doma bi jedva imao nesto za skuhati dva skromna rucka za jednu osobu.
Usteda: 70 kn/mj

Ponijeti „sarmu“ kada ju mama spremi

Kako izgleda vas rucak na poslu? Jela iz dostave,oko jela 20-30 kn/porcija? Ujutro u pekari ostavite za pecivo 3-7 kn/kom.? Zvuci Vam od negdje poznato? I ukupno tako iz novcanika iscuri sva gotovina, sitna i krupna, a da ni ne znate gdje ste ju potrosili. Kako bi stegli remen u ovome djelu kucnoga proracuna, dovoljno je jedan od 4 tjedna u mjesecu dati si zadatak od doma ponijeti sendvic ili rucak. Jasno je da i to netko mora kupiti, ali morate priznati da narucujemo hranu i kupujemo skupo pecivo u pekari, bez obzira sto u frizideru doma vec hrane ima. Tesko da Vam mogu vjerovati da i kod Vas nije tako, jer je nova pekara na svakom koraku, a sa ponudom i novim lokalima gotovo da nisu izasli na cestu.
Usteda: 95 kn/mj.

Ispoštujemo li 3 od 4 ove točke, imati ćemo 300 kn sastrane.
I što sada s njima?
Misija 2
Otvaranje investicijskog novcanog fonda (npr. ZABA plus)
Uplata 300 kn/mj. – kamata 2,47 % na novčanom fondu ZABA plus.
Kalkulatori se nalaze na linku http://www.zbi.hr/home/zbi/hr/kalkulatori

Za 12 mjeseci = 3600 kn plus kamata od 2,47 % = 3688,99 kn
Misija 3

Stambena stednja u iznosu 30 EUR/mj.
Ukupno 360 EUR/godisnje = otprilike 2700 kn
To znaci da ce Vam onih 3688 kn u investicijskom fondu biti i vise nego dovoljno za godisnju isplatu.
Za otvaranje stambene stednje dovoljna je samo dobra volja i malo odricanja. Osim banke koja će Vas podupirati kamatom, drzava ce Vas podrzati Drzavnim poticajnim sredstvima (DPS) (jos uvijek se to nije mijenjalo, mada se nagađalo da se DPS ukinuti)
Ukoliko si za mjesecnu ratu uzete 50 EUR/mj. tada ostvarujete maksimalni DPS u iznosu 768,73 kn/godišnje.
Na ovih 30 EUR, koliko smo mi spremni pridržimo li se plana iz Misije 1.,
drzava ce nas nagraditi sa 410,16 kn/godišnje DPS-a koja ce nam biti dodjeljenja po isteku stambene stednje.
E sada se Vi sigurno pitate, pa dobro ustedio sam 300 kn, a ne i za jedno i drugo?

Tu Vam potpuno besplatno otkrivam trik:
Na onih 3600 kn u investicijskom fondu, kojih napominjem mozete podici dan nakon sto to najavite banci, (cijeli iznos, jedan dio) ili samo nastavljate ulagati, svakako ide godisnja kamata. Idemo reci da to necete dirati, te da cete na pocetku 2013. godine tim novcem uplatiti cijelu godinu stambene stednje u jednom obroku za 2013. godinu. Time ste mirni do 31.12.2013.

Kamata na uplaceni iznos kod stambene stednje u iznosu 6,87% (PBZ Zlatna, 5 godina, 30 EUR/mj.) ce Vam ici vremenski tijekom cijele tekuce godine, a drzavna poticajna sredstva ce biti na Vasem racunu do 30.6. tekuce godine.

Na pocetnih 300 kn mjesecno koje ste ustedjeli
1. ratu ste godisnje ostvarili kroz investicijski fond (88,99 kn)
2. ratu cete na isti taj novac dobiti drugom kamatom u stambenoj stednji (ostvariti cete 185,97 kn kamata od stambene stednje)
3. ratu cete dobiti kroz DPS (410,16 kn)
Izvor: http://www.pbz-stambena.hr/dokumenti/zlatna_stednja_5.pdf
Ukupno ste godisnje od kamata i DPS-a dobili: 685,12 kn

Time ste ustedjeli 40% iznosa kredita koji u tome trenutku mozete podici, uz najbolje uvjete na 20 godina,ili jednostavno mozete podici ono sto ste ustedjeli.Opravdano tvrdim da Vam sigurno ovaj novac nitko neće dati na lijepe oči.

Pritom ste se odrekli: Dugih razgovora na mobitel s najblizima, svakodnevnog sjedenja u kaficu, 1 mjesecne kupovine u soping centru, i 7 odlazaka po pecivo u pekaru.
Vi procjenite isplati li se uzimati dvije kamate na jedan iznos?
Model je provjeren, primjenjujem ga 5. godinu za redom. Na petoj godini studija isplatiti cu 5. godinu stambene stednje.
Sretno!

Be Sociable, Share!

  3 komentara so far.

  1. Ante napisao:

   Dakle, ako sam dobro shvatio…
   (recimo da sam na apsolutnoj nuli sad)

   – od danas (recimo da je 1.1., radi lakšeg računanja) krenem u investicijski fond (ili oročenu štednju) uplaćivati 300kn/mj.
   – čekam godinu dana
   – 1.1.2013. podignem glavnicu iz fonda i s tim novcem uplatim prvu godišnju ratu za stambenu štednju
   Ili podižem kamatu, pa nju uplaćujem u štednju? Bojim se da je tih 88kn premalo ipak :)

   Zgodno u svakom slučaju. Barem kao metoda za dolaženje do kapitala za daljnju štednju, jel… Razmišljam i da preskočim ovu štednju/fondove i jednostavno uplatim 50Eur mjesečno u godišnjem iznosu na stambenu štednju, što misliš o tome?

  2. Marija napisao:

   Hm, a koja je razlika od toga što godinu dana u fondu skupljaš po 300kn mjesečno da bi mogla obaviti jednokratnu godišnju uplatu? Tj. zašto onda odmah ne uplaćivati mjesečne obroke direkt u stambenu štednju?

  3. tonka napisao:

   Koliko otpada na porez od te zarade , na sve prihode ide porez kaj ne ?