• RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Twitter updates

No public Twitter messages.

Popular Posts

Jeftine avionske kar

Često me ljudi pitaju da ju pojasnim kako to ja ...

Prednosti i strahovi

Brojna poduzeća i obrtnici shvatili su kako je unosno ulagati ...

Kako od jedne kune s

Teska vremena mili narode, i svi nekako jedva sklopimo taj ...

Kako uštedjeti i mi

1. Kontrola Prvi savjet kojega se možete pridržavati je svakako imati ...

Zašto je Marija Lug

Do današnje objave u Politika Plus, Mariju Lugarić mediji su ...


Prije nekoliko dana javno se postavilo pitanje tko je kraljica hrvatske estrade. Je li Jelena Rozga preuzela titulu Severini? Ne nikako. Mislim da tko god da je došao na tu ideju, još jednom treba razmisliti. Niti Severina, a ni Rozga nisu htjele komentirati ovu usporedbu. Severina vjerojatno iz razloga, što zna da su to samo sitne provokacije, a Rozga je vjerojatno svjesna da Severini nije ni do članka.

Tko je Severina?

Severina je neminovno jedna od najvećih zvijezda u regiji. I kao takva ima veliki broj obožavatelja od Vardara pa do Triglava.Ukupno je 22 godine prisutna na sceni. Popunila je najveće dvorane svih većih gradova bivše Jugoslavije. Prema osobnoj zaradi najbogatija je žena koja živi i radi u Hrvatskoj. Njezini hitovi “Prijateljice” i “Dalmatinka” i drugi, pjevaju sve generacije posljednjih 20 godina, a neće zaobići ni mnoge nakon. Severina je prva isfuravala nove trendove, snimala najskuplje spotove, pa i “objavila” slavni video. Ova hrvatska ikona od ranih devedesetih do danas na hrvatskoj je sceni rušila sve tabu-e, noseći se dalje veličanstveno sa svim – kao dama. Jedan od bitnih tabu-a koji je skinula 2002. godine bila je priča od Nini i Eli, HIV pozitivnim djevojčicama. Kada je cijela Hrvatska brujala o slučaju i ograđuje se,opet ulijeće Sevka,grli djevojčice na naslovnici Story-ja kako bi približila slučaj svakom prosječno zatucanom Hrvatu.

Nadam se da i danas posjećuje djevojčice,da ih nije tada iskoristila samo na svoj račun, jer joj to nebi bilo nimalo na ponos. Kako bi pokazala da u Hrvatskoj ona baš sve može – došla je i sa svima poznatom pjesmom Afrika- Paprika iliti Moja štikla, pobjedila je na Dori, i još jednom dokazala svima da štogod tko mislio, da ima toliko puno fanova iza sebe, da može uvijek pobijediti. Svoju nadmoć je pokazala i snimanjem spota Gas gas, gdje su samo za potrebe snimanja zatvorili tek otvorenu autocestu A1, Zagreb-Split. Recite mi, kome bi to danas još napravili? Severina, osim što je pjevačica, pokazala se na kazališnim daskama i na filmskom platnu. Koliko je njezina gluma kvalitetna ili ne, nisam kompetentna da ocjenjujem, ali činjenica, da i tim angažmanom puni dvorane, kazališne ili kino, dokaz je njezine popularnosti.
Kao pečat cijeloj priči, Severina pokazuje kao opinion maker, utječući na svoj fanove. Kada se u sve upetlja politika, time dimenzija priče postaje još značajnija. Od trenutka kada je Severina potpisala peticiju za promjene Zakona o radu, sutradan se broj potpisa povećao za 100 tisuća, treba li se i dalje objašnjavati njezina moć? U trenutku kada Severina staje uz radnice Kamenskoga, za sobom povlači na ulice još 5000 ljudi, koji se ohrabruju na isti pothvat. Nezaboravna mi je gesta, kada je iste te radnice dovela na Cro-a-porter. Mislim da ona više nije celebrity koji na ovim prostorima treba skupljati nove fanove, jer je sve poznata. Sada može svojim utjecajem činiti kako ju je volja. Vjerujem da je Sevka sama svjesna te činjenice, vrlo vjerojatno se na ovu usporedbu samo osmjehnula.

Kada bi se spustili na jednu nižu razinu, pukog izgleda, nju bi prepustila muškoj populaciji. Prema mome sudu, Rozgi treba još koja kila, i to posebno u prsnom košu i donjem dijelu leđa, kako bi mogla preuzeti titulu kraljice, od ikone kao što je Severina, koja izgleda veličanstveno i u svojoj 39. godini života.

Tko je Jelena Rozga?

Rozga je skupila 34. godine, a na sceni nastupa od 1996. godine, sa grupom Magazin. Kao pjevačica Magazina doživjela je veliku popularnost, a nastupom na Dori 2006. godine najavljuje solo karijeru. 2007. godine na Splitskom festivalu osvaja publiku pjesmom “Gospe moja”, a kraljica Prokurativa postaje 2009. kada sa pjesmom “Rodit cu ti kcer i sina”, treci put za redom osvaja nagradu za najslusaniju pjesmu. 2010. na Splitskom festivalu Jelena nam je otpjevala “Bižuteriju”, koja postaje najveći hit ljeta i pjesma 2010. godine. Nemam osjećaj da ima veliku političku niti kapitalnu moć. Na kazališnim daskama nastupala je prije pjevačke karijere. Veliku je pažnju privlačila svojim nastupima u baletu Trnoružica i Pepeljuga, splitskoga HNK.
Moj dojam je da bez obzira što pokušavali izvući mediji iz nje, da je itekako svjesna da je Seve nacionale, i da joj se i ona sama može pokloniti, kao starijoj i iskusnijoj kolegici. Rozgi veliki plus kod publike daje činjenica , da je dugo prisutna na sceni, a da za sobom nema skandale. Istom činjenicom duge prisutnosti, radi veliki raskorak između svih ostalih instant zvjezdica, koje se pojavljuju i nestaju.

A što kažu brojke?

Severina

broj albuma:12
Facebook fans: 196.196
Google oko 12.600.000 rezultata

Jelena Rozga

broj albuma: 2
Facebook fans: 93.954
Google oko 2.480.000 rezultata

Be Sociable, Share!