• RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Twitter updates

No public Twitter messages.

Popular Posts

Jeftine avionske kar

Često me ljudi pitaju da ju pojasnim kako to ja ...

Prednosti i strahovi

Brojna poduzeća i obrtnici shvatili su kako je unosno ulagati ...

Kako od jedne kune s

Teska vremena mili narode, i svi nekako jedva sklopimo taj ...

Kako uštedjeti i mi

1. Kontrola Prvi savjet kojega se možete pridržavati je svakako imati ...

Zašto je Marija Lug

Do današnje objave u Politika Plus, Mariju Lugarić mediji su ...

Tko je skupio veći broj glasača? Čija majka crnu vunu prede? Tko misli da je kotač kocka, a ko da je krug? Započinjem u stilu najslabije karike, jer referendum na koji će Hrvati izaći po treći put u Hrvatskoj nije ništa drugo nego borba za manje lijene glasače koji će se toga dana izaći iz toploga naslonjača i uputiti se na biralište.

How bizzare…how bizzare,how bizzare

Situacija je bizarna jednako kao i trošak referenduma o kojemu sam pisala ranije. Brak je prije i poslije referenduma zajednica muškarca i žene. Medijskim napuhavanjem samo se pozornost miče sa stvarnih problema i kompletnog kolapsa trenutno u državi. Raspored tema u Dnevniku3 (23.11.) :  1.tema Za #uimeobitelji 2. Protiv #referendum 3. #Nasilje u obitelji

Ne čini li Vam se to paradoksalno?

Prije nego dobijemo konačni odgovor sa birališta, možemo samo promišljati koliko je onih koji će izaći na birališta?

Izlaznost

Opće je poznata činjenica da koliko god mediji forsirali bilo koju temu, u Hrvatskoj iz godine u godinu interes za političkim pitanjima i postotak izlaznosti sa svakim izborima je u blagom padu.

Do sada su u Hrvatskoj održana dva referenduma koja su obuhvaćala sve građane Hrvatske.

Prvi održani referendum proveden je 19.svibnja 1991. godine., s tim da se u slučaju toga referenduma glasovanje omogućilo u trajanju od 10. do 18. svibnja 1991. godine. Glasovalo se na 7691 glasačkom mjestu, a referendum je obuhvaćao 3 652 225 glasača. Od ukupnog broja glasača u Republici po biračkim propisima  glasovalo je 83,56% (3 051 881 glasača). Na pitanje samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske – ZA je glasalo 93,24% glasača.

Drugi državni referendum, također otvarao je pitanje otvaranja granica i pristupanja Republike Hrvatske  Europskoj uniji.

Glasovalo se na 6750 glasačkom mjestu, a referendum je obuhvaćao 4 504 765  glasača. Od ukupnog broja glasača u Republici po biračkim propisima  glasovalo je 43,51% (1 960 231 glasača). Na pitanje pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji – ZA je glasalo 66,27% glasača.

No, kakvu izlaznost možemo očekivati na trećem državnom referendumu koji se provodi 1.12. ?

Na najposjećenijim hrvatskim portalima građani se sa preko 80 posto izjašnjavaju kako će izaći na referendum. Online ankete se nisu do sada pokazale u točnim, obzirom da još više od polovine glasača se ne koristi internetom, te je kod ovakvih anketnih ispitivanja metoda statističkog uzorkovanja nije zadovoljena, te se ove ankete često puta ne smatraju vjerodostojnim. Drugim riječima, ukoliko na određenom portalu čitate članak na temu referenduma, a ispod vam se prikaže anketno pitanje, nije teško pretpostaviti da vas ova tema zanima, te da ćete potvrditi svoj odaziv. Ono što nam je poznato iz ranijih izbora je da ljevica manje disciplinirano izlazi općenito na izbore i opcija “protiv” ima zadatak mobilizirati ih. Dok je desnica, u ovom slučaju kreatori referendumskog pitanja opredijeljeni za opciju “za”, oni koji su nedjeljom grupirani i redovni na biralištima.

Kampanja

Kampanja koja je prethodila referendumu bila je borba tko će koga bolje ocrniti, i nije vrijedna spomena. Jedino se pitanje postavlja hoće li ta predreferendumska borba privesti birače k biralištu?!

Cijena demokracije ?

U ovom bizarnom referendumu, u kojemu se već nekoliko mjeseci mediji poigravaju sa našim emocijama, političkim i religijskim opredjeljenjima, našim građanskim i ljudskim pravima, čini mi se da će najpametniji biti oni koji će ovaj referendum ignorirati ili pak? Cijena demokracije je vrlo skupa i odgovora na pitanje “što narod želi” , u ovome trenutku nas košta tih nesretnih 47 milijuna kuna. Referendumi su način da politički nereprezentirana i šutljiva većina blokira odluke koje su u interesu same politike, ujedno su jedan od rijetkih načina da se građani izjasne o vladajućoj ideologiji koja u političkoj sferi jedva ima protivnika. Bilo kako bilo, cijena demokracije je skupa, a referendumi će se često raspisivati u budućnosti ne promjeni li se uskoro zakon o referendumu. Bilo kako bilo ne očekujem izlaznost veću od 25%, a u nedjelju u 16 sati ćemo znati kako je Hrvatska glasala.

Be Sociable, Share!