• RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Twitter updates

No public Twitter messages.

Popular Posts

Jeftine avionske kar

Često me ljudi pitaju da ju pojasnim kako to ja ...

Prednosti i strahovi

Brojna poduzeća i obrtnici shvatili su kako je unosno ulagati ...

Kako od jedne kune s

Teska vremena mili narode, i svi nekako jedva sklopimo taj ...

Kako uštedjeti i mi

1. Kontrola Prvi savjet kojega se možete pridržavati je svakako imati ...

Zašto je Marija Lug

Do današnje objave u Politika Plus, Mariju Lugarić mediji su ...

Što je toliko slatko, magično i sexy u “hejtanju”?

Davnih dana Platon, Sokrat i Aristotel totalno su zakomplicirali stvari. Opisali su tu idealnu državu kao sistem koja nikada nije postojao niti će postojati. Sistem i društvo bez mana jednostavno nisu ostvarivi. Na tim osnovama godinama u Hrvatskoj se razvija se sloboda govora.

Pojavom foruma, a potom i Facebooka u onlineu ona doživljava svoj procvat. Filozofi su pokušali od zoon politikona objasniti čovjeka kao biće koje mora izraziti svoj stav. Ovih dana u online prostorima, s posebnim naglaskom na Facebook, “hejtanje” doživljava svoj procvat.  Početkom 2000-ih godina na forumima se razvijaju zajednice anonimnih korisnika koje su stvorile tisuće tema u kojia se kritično obraćaju masi istomišljenika. Vremenom se ove rasprave sele u komentare raznih portala, a u trećoj fazi one prelaze na Facebook. Na Facebooku svoju transformaciju iz komentara prenose u wall postove koji se dalje dijele među prijateljima koji pozivaju na lajk istih. Portali u manjku ideja i kvalitetnog sadržaja, svakoga dana objave na naslovnicu jedan takav Facebook wall post. Nema više toga tko ne može biti “napadnut” i koga se neće dramatičnim postom sočno “popljuvati”.

Na tapeti su svi redom od Vlade Republike Hrvatske koja je svakodnevno zatrpana pismima ogorčenih građana (Sjećate li se Pisma ogorčene žene na Index.hr), preko stranica fakulteta (Sjećate li se ogorčene studentice Pravnog fakulteta A.M.  čije su pismo prenijeli svi mediji) do korporacija i institucija. Zbog ovakvoga stanja svakodnevno stotine Community managera u pristojnom tonu odgovara na ovakve upite ne bi li zaštitili ugled tvrtke, kompanije, države, studentskog doma i slično.

No, kolika je stvarna šteta učinjenja?

Koliko će ova pisma promjeniti stvari i stav?

Koliko se “hejtanjem” može postići?

I tko su ti pojedinci koji se ovakvim sadržajem “hrane”?

U vrijeme dok sam svakodnevno obrađivala ovakve upite, slika svijeta mi je izgledala kao da nitko ničime nije zadovoljan. No, vremenom ti “najveći hejteri” postanu i najveći komunikacijski izazov.

Facebook je po uzoru na portale svakim danom sve ispunjeniji senzacionalizmom,te negativnim i šokovitim vijestima. No, nije li njegova primarna uloga nekad davno 2006.-2007. godine kada je stigao u RH puno drugačija? Htjeli smo putem njega komunicirati i povezati se sa dalekim prijateljima, kako bi ostali u toku o njihovim životima. Iz dana u dan sve je upitnija ova njegova uloga, zar ne?

Smatrate li da pisma putem Facebooka mijenjaju stvari na bolje ili lošije?

Jedno je sigurno, pravi vapaj za malu Noru Foru smo svi prepoznali. Na ostale “hejtove” rijetko tko reagira sa dometom većim od jednog pristojnog komentara u odgovoru.


To je upravo naše nesavršeno društvo, i što se prije pomirimo s njim više će nam živčanih stanica ostati na broju, manje ćemo negativnih vijesti čitati,njima se trovati i osjećati ćemo se bolje.

Poseban pozdrav svim “hejterima” koji će “hejtati” i ovaj post :)

 

Be Sociable, Share!