• RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Twitter updates

No public Twitter messages.

Popular Posts

Jeftine avionske kar

Često me ljudi pitaju da ju pojasnim kako to ja ...

Prednosti i strahovi

Brojna poduzeća i obrtnici shvatili su kako je unosno ulagati ...

Kako od jedne kune s

Teska vremena mili narode, i svi nekako jedva sklopimo taj ...

Kako uštedjeti i mi

1. Kontrola Prvi savjet kojega se možete pridržavati je svakako imati ...

Zašto je Marija Lug

Do današnje objave u Politika Plus, Mariju Lugarić mediji su ...

Pitate se, ili možda niste ni primjetili, zašto se Vaše baterije na mobitelima ovih dana prazne brže?

Odgovor je kratak i jasan. Baterije se zaista troše na mobitelima brže zbog niskih temperatura.

Dakle, fizika to jednostavno objašnjava. Struja je gibanje elektrona između točaka različitih napona. Za gibanje je potrebna energija. Energija i toplina su usko povezane. Manjak energije znači i manjak topline.  Zbog toga, kod nižih temperatura, potrebno je više energije. Tada nam mali elektrončići omogućuju tipkanje nebrojenih sms-a,smajlija i neograničeno surfanje preko mobitela. Povećanjem temperature, smanjuje se unutrašnji otpor baterije što u konačnici znači i manja disipacija snage na njoj. „Iz iskustva nisam pretjerano primjetio s Li-ion baterijama, no s NiCD jesam.“ Kaže Josip Šokčević – Šokac.

Dakle, ako niste znali zašto vam je ovih dana mobitel češće na punjaču sada znate odgovor. Ono što je lijepo, je činjenica da nam proljeće kuca na vrata i da za to više nećemo morati birnuti.

Oni koji o tome moraju brinuti su trenutni proizvođači električnih automobila. Oni nude brojne prednosti, jedan od prvih je zaštita okoliša. No, ono što mene zanima je koliko će trebati energije i topline tom 100% električnom vozilu, da se upali i zagrije, u hladna zimska jutra, kada su temperature ispod nule?  Ili su oni rezervirani, isključivo za povoljnije uvjete? Za sada znamo da je gotovo svaka konkurenta firma, lansirala jedan takav model.

Be Sociable, Share!

    One Response so far.

    1. picek napisao:

      Što se tiče električnih automobila, sadašnja ponuda se nije pokazalo dobro u tom pogledu. Ali, tehnologija se razvija i s njom dolaze poboljšani modeli. Recimo, oni iz Dok – Inga koji rade hrvatski električni auto xD kažu da su se pobrinuli da auto ide i po – 40 stupnjeva ako treba. Mislim, vjerovatno su karikirali, ali vrlo su samouvjereni u to da neće biti nikakvih problema sa tim segmentom auta. Iako ne koriste Li – On baterije.